Визначальні чинники зростання кредитування юридичних осіб в Україні: аналіз даних опитування про умови банківського кредитування (у друці)
a Національний банк України, Київ, Україна
Анотація

У статті досліджуються визначальні фактори кредитування  юридичних осіб в Україні. Підкреслюється розмежування чинників попиту і пропозиції. Використовується двоетапний процес побудови індексу кредитних стандартів (ІКС) на основі дезагрегованих даних, отриманих з опитування українських банків про умови банківського кредитування. Описано фактори, які мають значення для розвитку кредитування юридичних осіб в Україні. Внесок у наявну літературу: на основі даних від банків, що брали участь у опитуванні про умови банківського кредитування, розроблено індикатор пропозиції корпоративних кредитів та проаналізовано його здатність пояснювати зростання кредитування юридичних осіб в Україні. По-перше, для перетворення категоріальних даних у безперервний індекс, який вимірює ймовірність ужорсточення кредитних стандартів, використовується панельно впорядкована логіт-модель. По-друге, вивчається вплив індексу на нове корпоративне кредитування як у національній, так і в іноземній валютах. Виявлено, що на ІКС впливають коливання обмінного курсу (послаблення національної валюти призводить до жорсткіших стандартів), банківська ліквідність і конкуренція між банками. Продемонстровано, що ІКС має негативний ефект на корпоративні кредити в національній валюті, який сильніше відчувають менші банки.

139
перегляди
Текст статті
Цитування
Стаття є перекладом з англійської. Під час цитування використовуйте оригінальну назву публікації
Цитуйте як: Hlazunov, A. (2022). Determinants of Corporate Credit Growth in Ukraine: The Application of Bank Lending Survey Data (In Press). Visnyk of the National Bank of Ukraine, 254, . https://doi.org/10.26531/vnbu2022.254.01
Формат цитування

Метрики
Література
Права та дозволи
Ця стаття ліцензована відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. Якщо інше не зазначено, рисунки та інші матеріали представлені на загальних для усієї статті умовах ліцензії Creative Commons. Якщо матеріали не ліцензовані відповідно до Creative Commons, користувачі мають запитувати у власника прав дозволу на їх відтворення чи використання.
Подати статтю